JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En risiko for både helse og sikkerhet

Uforutsigbare mannskapsbytter

– En risiko for både helse og sikkerhet

Thor Brødreskift

Når sjøfolk aldri helt vet når de kommer hjem, blir det en stor belastning for både konsentrasjonen og helsen, sier professor Morten Birkeland Nielsen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

De teller dagene. De er inne i sin fjerde uke av en krevende periode på jobb, og ifølge avtalen skal de snart hjem. Likevel vet de, av erfaring, at de ikke kan være sikre på når de faktisk skal hjem før i siste liten.

Når det er usikkert når de får hvile, begynner både kroppen og hodet å stresse. Lange dager på skift, utfordrende arbeidsforhold og manglende forutsigbarhet tærer på energien og konsentrasjonen. Mannskapet, som allerede har vært på jobb i ukevis, merker hvordan slitne og trøtte sinn kan føre til små, men muligens fatale feil.

Professor Morten Birkeland Nielsen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) peker på denne situasjonen som et eksempel på hvordan manglende forutsigbarhet i arbeidslivet kan slite ut arbeidstakere. I en jobb som krever konstant årvåkenhet, er slike uforutsigbare skift særlig belastende. Birkeland Nielsen forteller at forskning viser at gjentatte avtalebrudd og uforutsigbare arbeidsforhold kan skape frustrasjon, redusere konsentrasjonen og øke risikoen for ulykker blant sjøfolk som disse.

Hva skjer med mennesker som ikke vet når de skal på jobb og når de skal hjem igjen?

Birkeland Nielsen sier at mangel på forutsigbarhet er en stor belastning for mange arbeidstakere, spesielt for de som jobber på sjøen.

– Å leve i en tilstand der man aldri helt vet om man blir værende på jobb utover avtalt tid, gjør noe med folks mentale helse og evne til å håndtere hverdagen. Mennesker har ofte behov for å vite hva som venter dem – i alle fall i grove trekk – for å kunne planlegge og lade opp mellom arbeidsøkter. Når denne tryggheten mangler, kan det få negative konsekvenser, sier han.

– For sjøfolk og andre som jobber med uforutsigbare skiftordninger, kan denne usikkerheten føre til fysisk og mental slitasje. Selv om de går inn i arbeidsperioder med energi og fokus, men uten en visshet om når de kan regne med å være hjemme igjen, så tærer det på kreftene, påpeker Birkeland Nielsen.

Ukonsentrerte

Han sier at arbeidstid som flyter sammen uten faste pauser påvirker konsentrasjonen negativt. Når arbeidsdager og uker går uten klart skifte, opplever mange at det går utover både årvåkenhet og fokus. Han sammenligner en lang arbeidsperiode med en syklus eller årstid:

– I starten har man gjerne overskudd, men etter noen uker begynner man å gå tom for energi. For sjøfolk som ofte jobber lange, sammenhengende perioder, kan dette tapet av energi føre til en driftsfase der man bare gjennomfører, uten kapasitet til å være fullt skjerpet, sier han.

– Etter flere uker i denne driftsfasen kommer man til et punkt der man egentlig er mentalt forberedt på å reise hjem. Uten den nødvendige pausen er det lett å miste konsentrasjon, og arbeidsoppgavene føles tyngre. Slik mangel på fokus kan være en alvorlig sikkerhetsrisiko i en sektor der konsentrasjon er avgjørende, ifølge professor Birkeland Nielsen.

Brutte avtaler

Gjentatte brudd på skiftavtaler kan ha store konsekvenser for tilliten til ledelsen. Birkeland Nielsen forklarer at når en arbeidsgiver endrer på avtalene uten å gi god nok forklaring, kan ansatte begynne å føle seg lite verdsatt. De ser at andre selskaper, med lignende utfordringer, klarer å holde avtaler om skiftbytte. Hvorfor skal da deres arbeidsgiver gjøre det annerledes?

– Dette skaper frustrasjon og slitasje på tilliten til ledelsen. Når man opplever slike kontinuerlige avtalebrudd, kan det føles som et svik som påvirker arbeidsgleden og motivasjonen. En stabil og forutsigbar arbeidsflyt er ofte avgjørende for at ansatte skal kunne levere best mulig, sier professor Birkeland Nielsen.

Går ut over sikkerheten

Når arbeidstiden blir uforutsigbar og ansatte ikke får tilstrekkelig hvile, påvirker det også sikkerheten, påpeker Birkeland Nielsen. Forskning viser at utmattelse og manglende restitusjon kan føre til svekket kognitiv funksjon, noe som gjør folk mindre oppmerksomme og mindre konsentrerte.

– Som et eksempel kan vi nevne ulykken med «Helge Ingstad», som ikke var langt unna hjemmebasen da ulykken skjedde. Mange faktorer spilte inn, men en del ulykker skjer mot slutten av turen eller arbeidsperioden, når folk mentalt forbereder seg på å dra hjem. Når man har vært lenge på skift, går man inn i en modus der man kanskje slipper opp litt på fokuset. Hvis slike situasjoner skjer jevnlig, kan de medføre alvorlige konsekvenser, spesielt i risikofylte jobber, sier professor Birkeland Nielsen.

Han understreker at en slik belastning over tid kan føre til både fysiske og psykiske plager. Uforutsigbarheten og avtalebrudd i arbeidstiden gir ikke bare utslitte og demotiverte ansatte, men kan også svekke tilliten til ledelsen. Professor Morten Birkeland Nielsen mener at for mange arbeidsgivere burde det være viktig å jobbe mot bedre forutsigbarhet og tydelig kommunikasjon for å opprettholde både sikkerhet og helse i arbeidsmiljøet.

08.11.2024