JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Snakk om familieliv og psykisk helse

– Snakk om familieliv og psykisk helse

PSYKISK HELSE: - Vi trenger arbeidsmiljø hvor alle er trygge på at man kan si fra hvis man sliter og trenger støtte, sier Claus Jervell.

PSYKISK HELSE: - Vi trenger arbeidsmiljø hvor alle er trygge på at man kan si fra hvis man sliter og trenger støtte, sier Claus Jervell.

Nils Ragnar Løvhaug

I april la det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget fram rapporten «Likestillingens neste steg». De foreslår 35 tiltak for å bedre menns likestillingssituasjon. Utvalgsleder Claus Jervell mener at mange av problemstillingene utvalget har jobbet med er svært relevante for den maritime sektoren.

Forslagene fra Mannsutvalget omhandler alt fra skole, utdanning og arbeidsliv til familie, helse og utenforskap.

– Likestillingens historie har sett mest på kvinner. Vi har forsøkt å belyse utfordringene for menn også. Så er det ikke sånn at vi har alle svarene. Det viktigste er å få i gang diskusjonen der ute, ikke minst på mannsdominerte arbeidsplasser. Menn må mer på banen og snakke om sine erfaringer med arbeidsliv, skole, familieliv og psykisk helse. Slik kan vi finne nye og bedre løsninger. 

Balanse mellom jobb og familie

Selv har Jervell bakgrunn fra hotell- og restaurantfaget og er utdannet kokk. Etter hvert har han jobbet som tillitsvalgt på mange ulike nivåer, og siden 2018 har han hatt ansvar for havbruk på tariffavdelingen i Fellesforbundet. Dermed har han etter hvert fått god kjennskap til maritim bransje, og trekker fram balansen mellom jobb og familie som et viktig område.  

– Yngre menn ønsker i mye større grad enn tidligere å ha tid med familien. Får vi ikke lagt bedre til rette for det, risikerer vi at unge velger seg bort fra bransjer som den maritime. Vårt utgangspunkt er at det er like viktig for menn som kvinner å være en god omsorgsperson i familien. Da må vi få på plass arbeidslivsordninger som er tilpasset ulike livsfaser og tilrettelegger for at dette skal gå opp uten at jobbens og familiens krav kommer i konflikt med hverandre. Bransjene må gå aktivt inn og snakke med medlemmene, for å finne ut hva som kan være gode løsninger og hvordan kan man få det til. 

Bransjekunnskap er nøkkelen

Et av de konkrete forslagene er at de to lovfestede ukene til far i forbindelse med fødsel skal være med lønn. Dette er i dag tariffestet, men bør gjelde alle. De foreslår også en utvidelse og todeling av foreldrepermisjonen, med en viss fleksibilitet. Videre foreslår utvalget at regjeringen oppretter partssammensatte grupper i de viktigste mannsdominerte sektorene, blant dem den maritime. Der kan myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere i fellesskap se på hvordan tilretteleggingen av jobb- og familiebalanse er i dag, på hvilke behov ansatte og arbeidsgivere har, og på hvordan man kan ta hensyn til spesielle forhold i den enkelte bransje. 

– Jeg skjønner for eksempel dilemmaet med at du ikke plutselig kan være hjemme med sykt barn når du befinner deg langt til havs. Samtidig må vi ha et system, og vi trenger at bransjen er med på å diskutere det. Hvis vi vil ha flere kvinner inn i næringa, får vi uansett samme problemet. Så hva er det næringa kan tilrettelegge for og ikke? Dette er sånne diskusjoner vi trenger – likestillingsarbeid skal ikke være en teoretisk øvelse, ordningene må virke der de faktisk er.

Satsing på psykisk helse

Et annet tema Mannsutvalget har vært opptatt av er en større satsing på det psykososiale arbeidsmiljøet for å unngå trakassering og forbedre psykisk helse. Også her foreslår de en flerårig satsing for å utvikle bransjevise veiledninger. Jervell mener dette er et viktig tema for den maritime bransjen, der folk ofte bor tett sammen over lengre perioder til sjøs.  

– Arbeidet med å skape arbeidsplasser der folk kan føle seg trygge – ikke bare fysisk, men også psykisk – har kommet for kort. Vi ser at menn i alt for liten grad er åpne om psykiske problemer. De oppsøker helsetjenester sjeldnere enn kvinner, og 15 prosent har ikke vært hos legen på tre år. 70 prosent av de som tok livet sitt i fjor var menn, mange flere menn enn kvinner ruser seg på alkohol og andre rusmidler, og mennene er mye mer utsatt for vold i samfunnet som helhet. 

BEDRE BALANSE: Claus Jervell og Mannsutvalget ønsker å legge til rette for en bedre balanse mellom jobb og familieliv, et tema han opplever som veldig relevant for den maritime sektoren.

BEDRE BALANSE: Claus Jervell og Mannsutvalget ønsker å legge til rette for en bedre balanse mellom jobb og familieliv, et tema han opplever som veldig relevant for den maritime sektoren.

Nils Ragnar Løvhaug

– Må føles trygt å si fra

Jervell forteller at Mannsutvalget har vært mye ute og snakket med fagforeninger, og alle tar opp psykisk helse som et område det bør gjøres mer på. 

– Veldig mange som jobber i mannsdominerte sektorer er vant til og glad i en røff tone. Men det er stor forskjell på noe alle er med på, og noe som gjør at man må tilpasse seg og ikke tør å snakke om det hvis man sliter. Vi trenger arbeidsmiljø hvor alle er trygge på at man kan si fra hvis man trenger støtte. Dette vil gjøre det lettere å rekruttere kvinner inn i en mannsdominert bransje, og få dem til å bli værende der, men også gjøre hverdagen enklere for menn.

14.06.2024