Bli med på å forme fremtidens Norge. Norge har seks ganger så mye hav som land, og over 70 prosent av jordens overflate er dekket av hav. Hvor tror du fremtidens jobber er?
Spørsmålet møter de som kommer inn på nettsiden til Maritim Karriere. Der kan de også opplyse at det jobber 85.000 mennesker i maritim næring i Norge i dag, men det er fortsatt behov for flere.
Og noen av de som har valgt en maritim karriere er så glade i jobben sin, at de ønsker å fortelle om dette til sine venner og andre unge. Slik at flere velger en maritim karriere.
Noen velger tilfeldigvis en maritim karriere, mens andre har sjøfolk i familien i mange generasjoner. Maritim Karriere ambassadørene er gode eksempler på hvor forskjellige vi er når vi skal velge hva vi ønsker å jobbe med.
Vi har sett sjekket hva noen av ambassadørene sier, når de blir spurt om hvorfor de valgte sin karriere.
Mestringsfølelsen
NATURLIG VALG: Sandra Lorenze Vestne (19) har blant annet en bestefar som var styrmann og los. Derfor var det enkelt å velge karriere. FOTO: Maritim Karriere
Sandra Lorenze Vestne (19) har blant annet en bestefar som var styrmann og los. Valget om å gå for et yrke innen maritim næring kom dermed veldig naturlig for Sandra Lorenze Vestnes. Hun valgte elektro og datateknologi ved Bodø VGS, før hun tok fordypning i matrosfaget på vg2 ved Sørlandet maritime skole.
– Halvveis ut i vg2 var tiden inne for å søke til opplæringskontorene, og jeg valgte å søke på brønnbåt fordi det er en næring under utvikling og noe jeg interesserer meg for.
– Jeg lærer noe nytt hele tida, så av og til kan jeg være litt kokt i hodet når jeg går av vakt. Men det er jo også veldig gøy, for når man lærer mye nytt og kanskje sliter med de nye tingene, så er det så godt å kjenne på en skikkelig mestringsfølelse når man endelig får det til.
De som liker en utfordring
VARIERT: Odd Andreas Rydningen synes det beste med jobben er at den er så variert, og folkene. FOTO: Maritim Karriere
Odd Andreas Rydningen (22) er skipselektriker.
– Jeg synes det er spennende å se hvordan alt henger sammen innen elektro, og ikke minst hvordan elektriske anlegg er oppbygget. Alt er forskjellig, og man kommer innom ekstremt mye variert – spesielt på sjøen. Jeg liker en variert hverdag, og valget falt på elektrikeryrket da jeg ønsket å prøve noe nytt. Det hørtes veldig spennende ut med en variert hverdag på sjøen.
Hvem passer yrket for?
– Først må du like å være på sjøen, og å jobbe turnus. Jeg vil si at yrket passer for personer som liker en utfordring, og som koser seg med å lete seg frem til løsninger og å bruke hodet. Det beste med jobben er at den er så variert, og folkene. Det sosiale er strålende, forteller Rydningen.
Noe som ikke alle gjør
Thomas Olsson (23) kommer fra en familie med flere generasjoner sjøfolk. Nå studerer han nautikk på NTNU i Ålesund for å bli styrmann.
– Å få reise verden rundt, møte nye mennesker og steder, er noe av det morsomste jeg kan tenke meg. Mitt livs eventyr var å seile fra Haugesund til Australia. En maritim karriere har alltid virket spennende. Alt det interessante man får oppleve på sjøen, som jeg har blitt fortalt av familien min, gjorde valget enkelt for meg. I tillegg ville jeg gjøre noe som ikke alle andre gjør, noe annerledes.
Mange høydepunkter
Emilie Skjolden (22) ville gjøre noe som ikke er så vanlig blant jevnaldrende der hun kommer fra. Ønsket om å gå sin egen vei gjorde at valget falt på en maritim karriere. Det er hun glad for.
– Nydelige soloppganger, flotte fjorder og havner, samt en rekke forskjellige land er bare noe av det jeg har fått oppleve så langt. Når det kommer til det jeg lærer, har jeg mange høydepunkter, sier hun.
– Jeg søkte maritime fag både som matros og motormann på VG2, men utdannelsen fantes ikke i fylket mitt. Læreren min visste heller ikke at vi måtte søke fylket om å kjøpe skoleplass der det fantes, hvis jeg skulle bytte. Derfor måtte jeg søke på nytt året etter. Da hadde jeg kommet såpass langt med elektrikerutdannelsen min at jeg valgte å bli maritim elektriker. Men det var en heldig tilfeldighet, sier hun.
Tilfeldigheten ga henne jobb
Malin Moldeklev Meinhold (30) jobber i dag som anleggsleder i Sjøentreprenøren AS. Veien inn i en maritim karriere oppsto tilfeldig da hun fikk sommerjobb under studiene. Hun oppdaget fort at jobben passet henne godt.
– Jeg fikk sommerjobb i NCC mens jeg studerte til å bli byggingeniør, og fikk være med på prosjektet Småpudden Bro i Bergen. Her var Sjøentreprenøren, som er et datterselskap av NCC Norge, deres underentreprenør. Da jeg var ferdig utdannet, fikk jeg tilbud om jobb i Sjøentreprenøren. Jeg oppdaget fort at en variert, lærerik og utfordrende hverdag passet meg veldig godt, sier hun.
Skoleskip ga mersmak
Da Simen Gulberg (20) skulle begynne på videregående hadde han planen klar. Han søkte seg til Skoleskipet Gann i Stavanger, der han gjennomførte VG1 Teknologi og Industrifag og VG2 Maritime Fag ombord på skoleskipet.
– Jeg hadde to fantastiske år på Gann som ga meg venner for livet. Fordi skolen er på et skip, finner du raskt ut om sjølivet er noe for deg. Utdannelsen på Gann ga meg tidlig erfaring med å bo hjemmefra og jeg fikk en smakebit av turnuslivet. I dag er Simen matroslærling på skipet Bow Fortune.
Passer de som vil ta i et tak
Elise Kvilhaug (22) er overbevist om at motormannslærling er et bra karrierevalg for mange.
– Dette yrket passer alle som er villige til å ta i ett tak. Til de som vil utfordre seg selv og utforske verden på en annerledes måte: Du må være forberedt på å være borte fra familie og venner, men til gjengjeld får du kanskje verdens fineste «kontor» og mange gode opplevelser med bra folk. Har du muligheten til å for eksempel gå Skoleskipet Gann, anbefaler jeg å gjøre det. Ikke vær redd for å gjøre noe annet enn det vennene dine gjør. – Jeg synes det er kjempespennende å utforske og oppdage noe nytt; nye steder, folk, kulturer, men også å utfordre meg selv og finne ut hvem jeg er. Det er en av grunnene til at jeg har valgt en maritim karriere.
Maritim Karriere ambassadører