JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Maritime ambassadører i Haugesund

Maritim Uke

Maritime ambassadører i Haugesund

AMBASSADØRENE: Fra venstre Adrian Hovland, Frida Ramsø, Charlotte Konglevoll, Astrid Iversen og Odd Andreas Rydningen

AMBASSADØRENE: Fra venstre Adrian Hovland, Frida Ramsø, Charlotte Konglevoll, Astrid Iversen og Odd Andreas Rydningen

Tri Nguyen Dinh

Fem utvalgte ambassadører fra Maritim Karriere deltok på Haugesundkonferansen 2024, hvor de fikk muligheten til å møte Norges fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, administrerende direktør i rederiforbundet Knut Arild Hareide og representanter fra hele den maritime bransjen. Ambassadørene, som representerer morgendagens maritime talenter, var til stede for å fremme rekruttering og styrke interessen for maritime yrker.

Det er til sammen ti maritime ambassadører, men det var fem som ikke var med til Haugesund på grunn av at jobbturnusen ikke gikk opp.

Maritim Logg møtte de fem i Haugesund, og lurte på hvem de er, og hva som fikk dem til å satse på en maritim karriere: 

Jeg pleier å si at det ligger i blodet, fordi jeg har oldeforeldre som har seilt som maskinist og kaptein.

Adrian Hovland, 17 år

Han er utdannet skipsmotormekaniker, med planer om å bli maskinist. Adrian har nettopp begynt som lærling.

Han jobber på ferge i sambandet mellom Halhjem og Sandvikvåg hos Torghatten Nord.

Adrian valgte utdanningen på grunn av sin interesse for skipsmotorer og det maritime livet. Yrkesvalget er også påvirket av hans familiære bakgrunn, der begge oldeforeldrene var til sjøs. Han synes turnusordningen er en av de største fordelene med yrket, da det gir ham mye fritid til å gjøre andre ting.

Jeg føler jeg får opplevd ungdomsåra litt annerledes enn mange andre, jeg får reist og vært med på mye.

Frida Sofie Olsen Ramsø, 18 år

Hun er førsteårs matroslærling.

Frida jobber hos OSM Thome, på bøyelasteren «Eagle Barents».

Frida Sofie har alltid hatt en sterk tilknytning til sjølivet, da hun er oppvokst ved kysten og har tilbrakt mye tid ombord på MS «Color Fantasy», hvor moren har jobbet i nesten to tiår. Hun ser på sjølivet som en spennende mulighet til å oppleve verden på en annen måte enn andre jevnaldrende. Hennes første tur til Liverpool og Tyskland gjorde et sterkt inntrykk, og hun er takknemlig for å ha funnet en karriere som gir henne så mange opplevelser.

Det er variert, utfordrende, og du får være med på spennende prosjekter både til sjøs og på land.

Charlotte L. Konglevoll, 33 år

Hun har fullført TIP (teknisk industriell produksjon), maritime fag, fagbrev som matros, styrmanns- og kapteinskolen (nautikk fagskole), samt ledelse og organisasjonsfag.

Charlotte har vært 14 år på sjøen og ni måneder på land. Hun jobber som driftsleder for hurtigbåt og ferje i mobilitetsselskapet Kolumbus.

Charlotte har en lang karriere innen det maritime og en brennende interesse for både sjøfart og ledelse. Hun liker variasjonen og utfordringene i yrket, og har deltatt i flere spennende prosjekter. For henne er det viktig å kunne bidra til å forbedre hverdagen til mennesker gjennom arbeidet sitt.

Det beste med jobben er at skipet seiler World Wide, så jeg får oppleve steder jeg kanskje ellers aldri ville besøkt.

Astrid Iversen, 19 år

Hun er lærling som maritim elektriker. Hun skal være lærling i totalt to år, og er ferdig til våren.

Astrid jobber på seismikkskipet «Ramform Tethys», som seiler World Wide.

Astrid har vokst opp i en seilbåt, noe som har gitt henne en naturlig dragning mot sjølivet. Hun ønsket å reise verden rundt og samtidig få en god utdanning. En av de største fordelene med jobben er at hun får se mange ulike steder i verden. Erfaringen hun får ombord på seismikkskipet er svært verdifull og gir henne kunnskap som hun kan dra nytte av uansett hva hun velger å gjøre videre.

Når man bor bokstavelig talt i samme båt, blir man som en stor familie – det er noe helt spesielt.

Odd Andreas Rydningen, 21 år

Han har fullført treårig utdanning som maritim elektriker. Første året på Skoleskipet «Gann», de to siste årene på Karmsund videregående.

Odd Andreas har fullført toårig læretid. Han har i noen måneder jobbet som innleiepersonell på forskjellige fartøy og installasjoner i Nordsjøen.

Odd Andreas valgte utdanningen fordi han alltid har vært interessert i elektro og ønsket seg en fremtidsrettet jobb med mange muligheter. Etter å ha jobbet som maritim elektriker, er han glad for sitt valg. Han fremhever det sterke samholdet om bord som en stor fordel, der kollegaer blir som en familie når man lever så tett sammen. En annen fordel er turnusordningen, som gir ham tid til å reise og utforske forskjellige erfaringer.

04.10.2024