– Dette er strålende nyheter. Nå blir dykkeberedskapen langs kysten bedre igjen. Vi er utrolig glade for at partene til slutt kom til enighet, sier An-Magritt Stene når Maritim Logg besøker henne om bord.
Måtte slutte å dykke
Hun og kollegaene på servicefartøyet «Fox Inspector», og andre kombidykkere langs kysten, måtte i fjor sommer slutte å dykke. Da ble alle kombidykkere overført fra Skipsarbeidsloven (SAL) til Arbeidsmiljøloven (AML). Overføringen skjedde etter at et enstemmig Storting i 2021 vedtok at alle innaskjærs dykkere, også kombidykkere, ikke lengre skulle defineres som sjøfolk, men som arbeidere under AML.
Sjøfolkenes arbeidstidsordning med to uker på og to uker av, eller tre uker på og tre uker av, og med 84-timers arbeidsuke, ble med det lovstridig.
– Det har forkludret alt. Folk er skuffet, og vi er sinte og lei oss. Dette betyr at vi har fryst all dykkeaktivitet for å få fortsette å være sjøfolk og være under SAL inntil vi har funnet en løsning, sa Stene da Maritim Logg møtte henne for ett år siden.
LANG KAMP: Geir Offerdal i NSF, har jobbet med denne saken i seks år. Her i prat med Stene og Tjue, som takker han for innsatsen.
Tri Nguyen Dinh
Lang kamp
Nå har det endelig kommet en god løsning for sjøfolkene. Etter mange diskusjoner og dokumentasjonsrunder mellom Sjømannsforbundet, Sjøoffisersforbundet og LO, er det nå enighet om å bruke innstillingsretten til å gå utenom AMLs arbeidstidsbestemmelser.
– Dette er en sak vi har jobbet med siden 2019, da den første høringen fant sted. Da skjønte vi at kombidykkere – sjøfolk som bare jobber noen få prosent av arbeidstiden sin som dykker – sto i fare for å bli overført fra SAL til AML, sier Geir Offerdal, rådgiver i Sjømannsforbundet.
– Da dette var et faktum i fjor, jobbet vi videre for å få til en dispensasjonsrett.
– Hvorfor satt det så langt inne for LO å bruke innstillingsretten i denne saken?
– Fordi LO også måtte lytte og ta hensyn til forbundet Styrke, som også er et LO-forbund. Det var Styrke som i utgangspunktet ønsket å få disse dykkerne over på AML, sier Offerdal.
«Bedre sikkerhet med AML»
Styrke ønsket dykkerne over på AML fordi de mente det ville ivareta dykkernes sikkerhet bedre, mye på grunn av arbeidstidsordningen i AML.
Styrkes argument var også at Arbeidstilsynet har bedre tilsyn av dykkere enn Sjøfartsdirektoratet. De mente videre at overgangen var i tråd med hva dykkerne selv ønsket, og at seriøse aktører i bransjen ønsket AML for disse dykkerne.
Sjøfolk Maritim Logg har vært i kontakt med, og arbeidsgiverorganisasjonen Sjømat Norge, har uttrykt at de ønsker å være under SAL.
Maritim Logg har forsøkt å få en kommentar fra Styrke om deres tanker rundt dispensasjonsretten, men de ønsker ikke å kommentere denne saken.
Dykkeberedskap
An-Magritt Stenes kollega, Henrik Tveit Tjue, er meget fornøyd med å ha dispensasjonsretten på plass. Han takker NSF for å ha hjulpet kombidykkerne med å belyse deres sak.
– Da dykkerne frøs dykkeaktiviteten for å ikke begå lovbrudd, forsvant også beredskapen. Nå er den tilbake, riktignok ikke så bra som tidligere, siden vi ikke kan jobbe overtid eller på natta. Men den eksisterer godt med denne arbeidstidsordningen, sier Tjue.
Både han og Stene vurderte å forlate næringa da de ble overført til AML. De ser lysere på framtida nå.
– Vi elsker å kunne være sjøfolk, samtidig som vi vil dykke. At vi nå kan kombinere dette gjør at vi ønsker å bli i næringa. Jeg tror samtidig at flere vil rekrutteres inn i yrket nå, sier Stene.
FAKSIMILE: An-Magritt Stene sto fram og snakket på vegne av mange sjøfolk i Maritim Logg i fjor. Det har hjulpet saken, mener Geir Offerdal.
Tri Nguyen Dinh
Sikkerhet først
En forutsetning for å få dispensasjon fra AMLs arbeidstidsordning er at alle som skal jobbe 1:1 må bo om bord i båten. Man kan heller ikke jobbe natt eller overtid hvis man er på dispensasjon, opplyser Offerdal.
Han understreker at sjømannsorganisasjonene og deres tillitsvalgte skal være påpasselig med at ingen reglementer brytes.
– Sikkerhet må alltid komme først.
Offerdal påpeker at det blir viktig med verneombud på båtene.
– Verneombud og tillitsvalgte i rederiene er en forutsetning for at vi skal ha kontroll på at reglementene blir etterfulgt. Det er viktig at det er tillitsvalgte og verneombud vi kan kontakte for å få riktige og objektive opplysninger. Det skal være verneombud på hvert skift.
Arbeidsgiverorganisasjonen Sjømat Norge bekrefter at rederier med dykkevirksomhet vil kunne videreføre 1:1-ordning, forutsatt at de oppfyller vilkårene LO har satt.
– Sjømat Norge har jobbet tett med sjømannsorganisasjonene om en slik avtale, og er svært tilfreds med at saken nå har fått en løsning for våre berørte rederimedlemmer og deres ansatte, sier direktør Hilde Flåten.
Hun opplyser at rederiene må være bundet av overenskomsten for service- og flerbruksfartøy, for å kunne søke til LO og NSF.
– Det skal i forbindelse med søknaden blant annet bekreftes at arbeidet er forsvarlig og at arbeidstidsordningen er risikovurdert. Helse, miljø og sikkerhet og velferdsmessige ordninger skal være drøftet mellom de lokale partene, sier Flåten.
Oppsummering:
En lovendring førte til at innaskjærs dykkere nå reguleres av arbeidsmiljøloven (AML) i stedet for skipsarbeidsloven (SAL).
Dette skaper problemer, fordi arbeidstidsordningen under SAL er annerledes enn ordningen i AML.
Mange dykkere måtte derfor slutte, og dette kan svekke beredskapen langs kysten.
Overføringen ble vedtatt av Stortinget i 2021 for å styrke sikkerheten, men mange i bransjen, inkludert rederier og fagforbund, mener overgangen skaper mer usikkerhet og svekker rekrutteringen.
Sjøfartsdirektoratet og Norsk Sjømannsforbund har stilt spørsmål ved påstanden om at AML gir bedre sikkerhet enn SAL.
Nå gis det dispensasjonsrett for å få jobbe med SALs arbeidstid, selv om sjøfolkene er under AML.