JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politisk løsning for Oscar Anderson

Politisk løsning for Oscar Anderson

ENGASJERTE SEG: Etter at historien til Oscar ble kjent, var NSF-leder Kurt Inge Angell raskt ute med å forsikre krigsseileren om at NSF skulle jobbe både politisk og i verste fall økonomisk, for saken.

ENGASJERTE SEG: Etter at historien til Oscar ble kjent, var NSF-leder Kurt Inge Angell raskt ute med å forsikre krigsseileren om at NSF skulle jobbe både politisk og i verste fall økonomisk, for saken.

Håvard Blekastad Almås/NRK

Etter at et flertall på Stortinget ville gå inn for at Norge skal hjelpe de få gjenlevende krigsseilerne, snudde regjeringen. Nå er det bred enighet om å finne en varig løsning for Oscar Anderson og de andre krigsseilerne, slik at de får en verdig og trygg alderdom. 

Etter at mediene satte saken på agendaen i fjor, ved å fortelle historien om krigsseiler Oscar Anderson, har saken engasjert en hel befolkning.

Anderson gjorde brite av seg etter krigen, blant annet fordi krigsseilerne ble behandlet uverdig av det norske samfunnet etter deres hjemkomst fra krigen. Behandlingen fikk sjøfolkene selv om mange ofret livet og mange risikerte livet og bidro sterkt til de alliertes seier over nazistene.

Samlet penger

Da Anderson havnet på sykehjem i fjor sommer, fikk han og kona store økonomiske problemer. Sykehjemsplassen koster rundt 100.000 kroner i måneden. Kona har solgt smykkene sine for å kunne betale, og de sto i fare for å måtte flytte inn i en campingvogn i sønnens hage.

– Da Oscars situasjon ble kjent, engasjerte Sjømannsforbundet seg sterkt for å finne en endelig og varig løsning, der myndighetene må ta ansvar for de siste gjenlevende krigsseilerne, sier leder for politikk og myndighetskontakt i Norsk Sjømannsforbund Stian Grøthe.

Da regjeringen ikke ga den responsen NSF krevde, begynte forbundet å finne andre løsninger for å sikre at Anderson ikke havner i en kald campingvogn. Sammen med en rekke aktører sørger de for at regningen til Oscars sykehjem ble betalt.

Sikret penger til Oscar

Grøthe forteller at det har vært mye jobb for å samle midler og aktører. Velviljen fra de ulike aktørene har imidlertid vært fantastisk, ifølge Grøthe.

Blant andre Oslo Maritime Stiftelse, Sjømannshjelpen og privatpersonen Ulf Andreassen puttet betydelig med penger i potten. Til sammen sikret de over en million kroner, samtidig som NSF, Sjømannsforbundet, Oslo Maritime Stiftelse og Sjømannshjelpen lovet å betale for Andersons sykehjemsplass så lenge han trenger det og inntil det kom en politisk løsning på plass.

Snuoperasjon

Regjeringen, med arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) i spissen, var lenge klar på at dagens ordning var god nok, selv om det gjorde at krigsseilere som Anderson kunne risikere å stå uten hjem og omsorg i sin alderdom. Nå snur de.

«Regjeringen tar nødvendig grep og vil tilpasse regelverket slik at krigsseilere som bor i utlandet kan få dekket egenandeler ved opphold på sykehjem der, i likhet med krigspensjonister bosatt i Norge», meldte Arbeidsdepartementet.

Det betyr at krigspensjonistene beholder pensjonen sin uavhengig av hvor de bor eller statsborgerskap. Tilpasningen regjeringen nå gjør gir krigspensjonister mulighet til å søke Nav om å få dekket normale egenandeler til varig opphold på sykehjem, hvis landet de bor i ikke dekker det, mot at krigspensjonen reduseres på samme måte som krigspensjonister som bor på sykehjem i Norge.

– Regjeringen tar nødvendige grep som på en målrettet og god måte vil sikre en trygg og verdig alderdom til krigspensjonister, herunder krigsseilere, innlagt på syke- eller aldershjem i utlandet, på lik linje med om de hadde vært bosatt i Norge, sier Brenna.

REDNINGSMANNEN: Kompisen Wiktor Mølleskog skal ha mye av æren for å ha brakt saken til Oscar Anderson på agendaen. Nå ligger det en endelig politisk løsning for de gjenlevende krigsseilerne i utlandet.

REDNINGSMANNEN: Kompisen Wiktor Mølleskog skal ha mye av æren for å ha brakt saken til Oscar Anderson på agendaen. Nå ligger det en endelig politisk løsning for de gjenlevende krigsseilerne i utlandet.

Tri Nguyen Dinh

Hadde ikke valg

Brennas snuoperasjon kom imidlertid etter at et flertall på Stortinget gikk ut og sa at de ville ha en endring på loven for å sikre de få gjenlevende krigsseilerne.

Det var Fremskrittspartiet som fremmet forslaget. De fikk støtte av Høyre, Venstre, SV, Rødt, KrF og MDG.

Dagfinn Olsen, Frps arbeidspolitiske talsperson, syns det er gledelig at et enstemmig Storting vedtok Frps forslag. Han syns likevel at det er en skam for Norge at det måtte et flertall til på Stortinget, før Tonje Brenna og regjeringspartiene snudde i saken. 

– Vår frihet kan vi takke krigsseilerne for, og behandlingen de fikk fra Norge etter 2. verdenskrig var en stor urett. Derfor hadde jeg forventet at regjeringen ryddet opp selv, når NRK sin reportasje om Oscar Anderson ble kjent, sier Dagfinn Olsen. 

 Olsen viser til at det tok over syv måneder fra saken om Andersons fortvilte situasjon, til regjeringen sa de skulle sikre de 8-9 gjenlevende krigsseilerne i utlandet en verdig alderdom. 

Takker Oscars kompis

– Det er veldig bra at det kommer en politisk løsning på dette. Jeg vil berømme opposisjonen på Stortinget som satte ny fart i saken og sikret en løsning, sier Stian Grøthe.

Grøthe ønsker også å trekke fram en mann som har fått Oscar Andersons historie kjent og dermed også er grunnen til at krigsseilerens alderdom nå er sikret: Andersons kompis, Wiktor Mølleskog. 

Mølleskog brakte saken til NRK og bidro til å dra det hele i gang.

– Hadde ikke mediene brakt saken ut i offentligheten, så ville ikke Sjømannsforbundet kjent til dette og jobbet for dette. Mange skal ha en takk, både de som var villig til å sikre Oscar Anderson økonomisk, men også alle politikere som har engasjert seg og lyttet til oss. Mange har ære for at det nå foreligger en lykkelig løsning, sier Grøthe. 

Regjeringen tar sikte på at endringen trer i kraft 1. juli.

– Dette er fantastisk. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg nå slipper å bo i campingvogn mine siste år av livet. Jeg er utrolig takknemlig for alle som har villet hjelpe meg, sier en tydelig rørt Anderson.

Tidslinje:

* 26. aug. 2023: NRK forteller historien om Oscar Anderson som risikerer å miste sykehjemsplassen.

* 16. sep. 2023: NSF engasjerer seg og krever at Norge hjelper alle krigsseilere i samme situasjon som Oscar Anderson.

* 16. jan. 2024: NSF har klart å samle et spleiselag slik at Oscar Anderson ikke mister sykehjemsplassen selv om Regjeringen ikke vil omgjøre regelen.

* 4. mars 2024: Et Stortingsflertall går ut og sier de vil tvinge Regjeringen til å omgjøre regelen for norske krigsseilere i utlandet.

* 18. mars 2024: Regjeringen snur om krigsseilerne: Nå vil de likevel sikre sykehjemsopphold for krigsseilere, også i utlandet.

* 4. april 2024: Frps Stortingsforslag om å omgjøre regelen får flertall på Stortinget.

* 1. juli 2024: Regjeringen tar sikte på at endringen trer i kraft.

Krigsseilerne

* Norske skip og sjøfolk stod for Norges viktigste bidrag til de alliertes seier under andre verdenskrig.

* Sivile skip som fraktet drivstoff, soldater, våpen, stål og andre krigsviktige varer spilte en avgjørende rolle for å vinne krigen.

* Rundt 30.000 norske sjøfolk seilte på verdenshavene. Ca. 3700 krigsseilere mistet livet og 473 skip gikk tapt.

26.04.2024