JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trepartssamarbeid for likestilling

Arbeidsmiljø om bord

Trepartssamarbeid for likestilling

PARTENE: Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth møtte arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i maritim næring for å skape et bedre arbeidsmiljø for alle som vil jobbe til sjøs.

PARTENE: Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth møtte arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i maritim næring for å skape et bedre arbeidsmiljø for alle som vil jobbe til sjøs.

NFD

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth møtte arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i maritim næring for å starte arbeidet med en samarbeidserklæring for økt likestilling.

– Maritim næring er fortsatt mannsdominert, særlig til sjøs, og det er utfordringer knyttet til arbeidsvilkår, holdninger og trakassering. Når næringen skal tiltrekke seg arbeidskraft, og opprettholde sitt konkurransefortrinn i møte med endringer i markedet og samfunnet, så kan de ikke bare rekruttere fra halvparten av samfunnet, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth. 

Det er etter at Norsk Sjømannsforbund og Sjøfartsdirektoratet satte trakassering til sjøs på agendaen med oppsiktsvekkende avsløringer i arbeidsmiljøundersøkelser at Nærings- og fiskeridepartementet vil bidra med å gjøre noe med problemet.

Likestillingsstrategi

I fjor lanserte regjeringen en likestillingsstrategi for maritim næring. Den følger regjeringen opp med en samarbeidserklæring med maritim næring.

Samarbeidserklæringen skal ta for seg fire innsatsområder: rekruttering og rollemodeller, et arbeidsmiljø for alle, et arbeidsmiljø fritt for trakassering og en tilpasset arbeidsplass.  

Det første møte mellom partene fant sted 12. februar og var et innledende møte. Det skal være fire arbeidsmøter som skal gå mer i dybden på hvert at temaene som strategien handler om.

– Vi forventer at erklæringen som kommer ut av denne prosessen inneholder håndfaste, praktiske tiltak som bidrar til å bedre likestillingen på sjøen, samt gjøre arbeidsmiljøet bedre for alle, sier Sjømannsforbundets kvinnetalsperson, Lena Dyring.

Hun mener alle må ta sitt ansvar i denne prosessen sånn at flere unge jenter og gutter har lyst til å jobbe på sjøen og blir der lenge når de har kommet seg ut i jobb.

Viktig rekruttering

Det norske maskinistforbund (Dnmf) synes det er positivt med en forpliktende samarbeidserklæring om likestilling i maritimt næring, og ser frem til å bidra videre i arbeidet.  

– Dnmf har bidratt til utvikling av maritim næring som karrierevei med like muligheter for kvinner og menn. Vi ønsker de rette talentene, både kvinner og menn velkommen i yrket og som våre kollegaer. Aktivt arbeid med fremtidig rekruttering i maritim næring er svært viktig fremover. Norge skal leve av havet også i fremtiden, sier Dnmf-leder Hege Merethe Bengstsson.  

Hun påpeker at forskning viser at kvinner ønsker seg forutsigbare og trygge yrker. I maritim bransje må trygge rammebetingelser være på plass.

– Norske lønns- og arbeidsvilkår, en god nettolønnsordning og videre satsing på nye energiformer er med på å sikre mer stabile rammevilkår, sier Bengtsson. 

På møtet til fiskeri- og havminister Myrseth deltok også avdelingslederne Trond Løfgren og Hilde Brubakk fra NSOF i tillegg til Dyring og Bengtsson.

– Vi håper denne erklæringen fører til et varig samarbeid i næringen, knyttet all form for likestilling og mangfold, sa Trond Løfgren under møtet.

BLIR HØRT: Fra Maritimt hus kom Hege Merethe Bengtsson, Dnmf, Lena Dyring, NSF, og Trond Løfgren og Hilde Brubakk, NSOF. Statsråd Myrseth i midten.

BLIR HØRT: Fra Maritimt hus kom Hege Merethe Bengtsson, Dnmf, Lena Dyring, NSF, og Trond Løfgren og Hilde Brubakk, NSOF. Statsråd Myrseth i midten.

Nærings- og fiskeridepartementet

Sikkerhetsutfordring

Han understreket at for NSOF er det viktig at likestillingsarbeidet også tar for seg det han kalte sekundære utfordringer, som arbeidsmiljø og sikkerheten om bord.

– Sjøfolk som opplever å bli utsatt for trakassering vil ofte ha en høyere terskel for å varsle om sikkerhetsmessige utfordringer, sa Løfgren.

– Samarbeidserklæringen forplikter alle partene og kan bli et viktig felles arbeidsverktøy. Likestilling er høyt på agendaen til organisasjonene, og vi hadde et konstruktivt første møte, sier Myrseth.

   Likestilling i maritim næring er også et dagsaktuelt tema internasjonalt, særlig i FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO). 

 – Jeg vil også løfte likestilling og mangfold i all dialog med våre internasjonale partnere. Maritim næring er internasjonal, og likestilling i næringa er like viktig utenfor våre landegrenser, sier ministeren.

01.03.2024