Nautikk-utdannelsen ved NTNU Ålesund har 50 studieplasser. Universitetet har ønsket å utvide dette tallet til 100, men det er bare Frp som støtter NTNU.
– Det er gjort analyse på behovet for sjøfolk framover. Det er et generasjonsskifte på gang, samtidig som det ikke utdannes nok sjøfolk. Det er skuffende at ikke vi har fått midler til å utvide studietilbudet, sier Hans Petter Hildre, leder ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk.
Han opplyser at flere enn 200 kvalifiserte studenter ønsker å bli dekksoffiserer ved NTNU. Skolen har kapasitet, men mangler rundt fem millioner kroner og noe infrastruktur for å doble studieplassene.
Må passe på
– Norge bør passe på, og gjøre det som skal til for å sikre nok kompetanse for framtida. Bare de neste årene trenger vi 1300 nye sjøfolk for å betjene materiell. Mennesker er Forsvarets viktigste ressurs, og det er gjennom investering i deres utdanning og utvikling at vi kan sikre en trygg framtid for Norge – og opprettholde Norges forsvarsevne langs vår langstrakte kystlinje, fortsetter Hildre.
Han påpeker at hele maritim næring i dag har underskudd på maritimt personell. 2000 dekksoffiserer og 1000 maskinister og skipselektrikere er over 60 år. Uten en målrettet innsats for å utdanne flere, risikerer vi at Forsvaret ikke får tilgang til den nødvendige kompetansen for å opprettholde nasjonens sikkerhet.
Ingen støtte
Politisk har Frp jobbet for å øke antall studieplasser ved NTNU Ålesund. Sylvi Listhaug har tidligere sagt at 100 plasser ved NTNU kan være en del av løsningen for både Sjøforsvaret og sivil skipsfart.
Hun har presset på sine politikerkollegaer, men foreløpig til liten nytte.
Til Maritim Logg sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) at det er to grunner til at FrPs detaljstyring er feil vei å gå:
– For det første fordi det er viktig at Forsvaret selv får velge hvilke institusjoner de vil samarbeide med. For det andre fordi det ville frita lærestedene fra ansvaret de har for å gjøre nødvendige prioriteringer.
Hun opplyser at departementet har tett dialog med utdanningsinstitusjonene om prioriteringer og om viktigheten av å møte arbeidslivets behov.
Gir seg ikke
De er også i gang med en helhetlig analyse av Forsvarets kompetansebehov. Rapporten vil være klar i løpet av 2025.
– Fagskolene er også en viktig del av å sikre gode maritime utdanninger. Siden vi tok over i 2021, har regjeringen styrket fagskolene med penger til 2000 nye studieplasser. Det ligger i år an til 826 studieplasser til maritime utdanninger ved fagskolene, en økning på 36 prosent fra 2023
Frps utdanningspolitiske talsperson Himanshu Gulati sier til Maritim Logg at de vil forfølge denne saken videre.
– Det er trist at NTNU ikke får flere studieplasser, når vi vet at Forsvaret og næringslivet har behov for denne kompetansen. For eksempel må norske skip ta i bruk russiske kapteiner på grunn av mangel på norsk kompetanse. Norsk sikkerhet og beredskap trenger norsk kompetanse, sier Gulati.